מה זה ביטקוין ?

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי-קריפטוגרפי (קריפטוגרפיה היא ענף במתמטיקה ומדעי המחשב העוסק באבטחת מידע ותקשורת נתונים) אשר הומצא בשנת 2008 על-ידי אדם המוכר בשם סטושי נקומוטו (אך זהותו האמיתית אינה ידועה). הביטקוין הוא מטבע, אשר בניגוד למטבעות רגילים, אינו נשלט ומנוהל בידי בנק מרכזי או מדינה כלשהי. בניגוד למטבעות רגילים, אשר שואבים את הליגיטימציה והאמון בהם מהמדינה המנפיקה ומגבה אותם, מטבעות קריפטוגרפיים מתבססים על שקיפות וביזור - כל התנועות בביטקוין מנוהלות ומאומתות דרך רשומה מאובטחת בקובץ ציבורי -- טכנולוגיה המכונה 'בלוקצ'יין' - לה אינספור עותקים המפוזרים ברחבי הרשת. הביטקוין יכול לעבור באופן ישיר מיד ליד דרך הרשת, ללא צורך בצד שלישי, מתווך פיננסי, דוגמת בנק, המאמת וסולק את העסקה.



כיצד נוצר הביטקוין ומה הרעיון שעומד מאחוריו?

כדי לעמוד על טיבו של הביטקוין צריך להכיר את הרעיון העומד מאחוריו ואת האופן שבו הוא התפתח, ואנו ננסה לעזור לכם בכך בקצרה: הביטקויון נוצר לראשונה בשנת 2009, על ידי משתמש אינטרנט שזהותו עמומה, אך ברצונו היה לייסד מטבע בינלאומי שאינו נשלט על ידי שום ממשלה. דרך הדואר האלקטרוני שלו הפיץ אותו משתמש את התוכנה הייעודית ליצירת הביטקוין ולשימוש בו, יחד עם מאמר מפורט המתאר את מהות הרעיון, עקרונותיו של המטבע ואופן השימוש במערכת שפיתח. בתחילת הדרך רק מעטים השתכנעו בחזונו של אותו משתמש אנונימי, וכך מידת תפוצתו של המטבע, כמו גם ערכו, היו נמוכים במיוחד. אך בחלוף שנים לא רבות, בזכות המאמצים של מייסד המטבע והקבוצה הווירטואלית שנוצרה סביבו, הלכה ותפחה כלכלת הביטקוין – עוד ועוד אנשים ומשתמשי אינטרנט מהעולם ראו את הפוטנציאל הגלום במטבע מן הסוג הזה והצטרפו אל קהילת המשתמשים והמפתחים שלו. עם הזמן, התווספות המשתמשים והעלייה בעניין שיצר המטבע הדיגיטלי הובילו לעלייה משמעותית בערכו, ובהתרחבות חסרת תקדים של שוק הסוחרים והעיסוק התקשורתי במטבע שאנו עדים לו כיום.


האם הביטקוין הנו המצאה בעלת ערך?

אני מאמין שכן. קשה גם להתווכח עם ההצלחה. מדובר בטכנולוגיה העובדת כבר כעשר שנים, ושצוברת עתה במהירות פופולריות הולכת וגדלה. מפעם לפעם, שומעים על חברה מסחרית המודיעה כי תחל לקבל ביטקוין כאמצעי תשלום. רק לאחרונה, הודיעה חברת המכוניות טסלה כי תהיה מוכנה לקבל תשלום בביטקוין עבור מוצריה (ורכשה בעצמה מטבעות ביטקוין בשווי 1.5 מיליארד דולר). כעקרון, בזכות חוסר התלות במערכת הבנקאית ואפשרות הגישה הרחבה דרך האינטרנט, יש גם פוטנציאל של אספקת פתרון מוניטרי לאזרחים במדינות מתפתחות בהן קיימת בעיה של אמון במטבע המדינה (בגלל אינפלציה, שחיתות, וכד'), ובהן גם לרבים אין בכלל חשבונות בנק. אך צריך להכיר בעובדה, כי לפחות בשלב זה, רק מיעוט של עסקאות הביטקוין נעשה במסגרת עסקאות מסחריות של רכישת שירותים או מוצרים, בעוד מרבית העסקאות הן כאלו המבוצעות בבורסאות של מטבעות קריפטוגרפיים (כלומר, מסחר במטבע עצמו). בגלל מורכבויות ועלויות עסקה גבוהות, קשה עדיין מאוד להשתמש בביטקוין בעסקאות קמעונאיות רגילות. מעבר לשימוש במטבע בעסקאות חליפין, קיימת גם השאלה לגבי ביטקוין כנכס השקעה: האם הביטקוין, בהיותו בלתי-תלוי במערכת המוניטרית הרגילה, יכול לשמש כנכס השקעה המסוגל להגן על ערכו בתקופה של היצע גדול של כסף ממשלתי, העלול להוביל לאינפלציה ולפיחות בערך המטבע? ייתכן. אך כדי שזה יקרה, יש צורך להבהיר מספר שאלות ביחס למספר סיכונים משמעותיים.




הסיכונים העיקריים עבור הביטקוין הם התערבות ממשלתית, טכנולוגיה עדיפה וסיכוני סייבר

בהיבט המבוזר, הכוונה היא שאין לביטקוין "אבא ואימא" – הוא אינו נמצא תחת פיקוח לא של בנק ישראל, לא של הבנק הפדרלי האמריקאי ולא של שום גוף מרכזי אחר המנפיק אותו או מסוגל לשלוט על כיוונו. כמעט כל ההתנהלות במטבע נעשית בצורה מקוונת, כשמי שקובעים את החוקים והכללים הם חברי קהילת המשתמשים שלו - אנשים פרטיים מכל העולם המחוברים זה לזה באמצעות רשת האינטרנט. אפילו ערך המטבע בשוק נקבע על פי מדד ההיצע והביקוש שלו.


אז האם מדובר בבועה?

ב-12 החודשים האחרונים, עלה מחיר הביטקוין בלמעלה מ-400%. רבים שואלים: האם הביטקוין מייצג תופעה אמיתית או שזו בסך הכל בועה? תשובתי: ייתכן שגם וגם. בסוף שנות התשעים של המאה העשרים, חווינו בועה של מחירי מניות חברות אינטרנט. בתקופה ההיא, האינטרנט רק החל להתפתח, ומחירי המניות של חברות העוסקות בתחום, אפילו קטנות וזניחות, הרקיעו שחקים על רקע ההבטחה הגדולה. בסופו של דבר, הבועה התנפצה - כאשר מחירי המניות מתרסקים - אבל האינטרנט נשאר איתנו, ויותר מכך - הוא אכן שינה את חיינו. בועה מתפתחת תמיד על רקע נארטיב, סיפור, מלהיב הודות המצאה/חידוש/נכס מסוים. כמעט תמיד, יש גרעין של אמת בסיפור. אך מרגע מסוים, קיים קשר רופף בלבד בין אותו גרעין של אמת לבין הפעילות הספקולטיבית שהוא מזין. לסיכום, ייתכן כי הבטחת הביטקוין (או באופן כללי, מטבעות קריפטוגרפיים) אכן תתממש בסופו של דבר, כאשר בה בעת, בדרך לשם, יאבדו משקיעים רבים סכומים משמעותיים. אין סתירה בין הדברים. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Pages